Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2010 11:47 - Ценова стратегия на Лидл - основни моменти
Автор: gatekeeper Категория: Бизнес   
Прочетен: 3939 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 10.01.2011 02:30


 Немските вериги в България прилагат утвърдени ценови стратегии, които са доказали успеха си на първичния си пазар - Германия.

Ценовата стратегия на Лидл е т.н. High Low (Висока-ниска цена)- редовната цена е на равнище малко по- високо от веригите с ценова стратегия "Всеки ден ниска цена". За разлика от това супермаркетите прилагащи "Висока-ниска цена" често използват ценовите намаления като инструмент за привличане на клиентски поток и увеличване на продажбите си. Новата, намалена цена е по-ниска от регулярната цена в други конкурентни вериги. 

Подобна ценова стратегия е особено привлекателна за ценово чувствителните клиенти, които търесейки ниската цена са готови да приемат неудобствата от примерно голямо разстояние до магазина, неудобно работно време, ограничен асортимент за избор и т.н., за да намерят най-изгодната си оферта. 

Лоялните към даден верига клиенти могат  трудно да бъдат спечелени с подобна стратегия. 

Kои са основните точки, които могат да се отбележат относно Лидл и цените им?
  • Веригата използва подкрепящи ценовите промоции механизми са създаване на очаквания към бъдещета и вече реална ниска цена в определени категории- флайери, големи билобордове, реклама във вестници, безплатна реклама чрез медииния отзвук и т.н. подкрепиха натрупването на очаквания и предварително завишена готовност за потребление. За веригата не е било нужно да прави пазарни проучвания на еластичността на потреблението. Ако сравним с ластик само потребление, то ниският разполагаем доход прави българина много по-податлив на ценови промени. Ефектът се засилва с ограничение наложено от магазина за броя на артикулите, които могат да бъдат закупени.
  • Продуктите на промоция са собствени марки - Linessa, Vitafit, Bellarom са собствени търговски марки на Лидл, които маркират продукти произведени от малко познати фирми по поръчка на веригата. Лидл поради своята пазарна мощ и мащаб снижава разходите си за придобиване на подобни продукти ( сокове, месни продукти и т.н.), след което ги предлага на ултра ниска цена на своите крайни клиенти. Подобен похват е невъзможен за с познати брандове като Magi, Oetker . 
  • Дълбочина и честота на промоциите - Лидл може би ще се опита да се наложи като ценови лидер правещ пазара и чийто действия да бъдат последвани от конкурентите. Това би могло да се реализира заради размера на веригата и обема на техничте поръчки от доставчици, което да доведе до възможност за по-гъвкави цени. Ако някаква сила повиши цените на едро, на които Лидл придобива стоката си, ценовите промоции, особенно в категориите с фокус върху известни марки, ще намалеят драстично. Важното е,  конструкцията голям брой и същевременно значителни намаления не съществува.  Броя и дълбочината на ценовото намаление са два фактора, които взаимно се заменят, т.е. субститути. 
Няколко думи в цифри:
  • Масовите намаления във веригата ще са между 10-12 процента. Поне такива са моите наблюдения в Германия. 
  • Броят на артикулите на продажба с ценова отстъпка ще варира между 5-10 в определена категория продукти.
  • Посочените цифри имат сезонален характер, факт, който е ясен. Сега преди Коледа да очакваме нова силна вълна на намаления от веригата.
  • Ако намаление е под 5 процента и това просто е маркирано с хубава червена табелка не купувайте в повече.  В много изследвания 5 % се цитира като минималния праг, над който дадена оферта има характера на ценова промоция. 

Авторски материал:  www,marketing-college.com 



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gatekeeper
Категория: Бизнес
Прочетен: 2013610
Постинги: 242
Коментари: 595
Гласове: 1427
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930