Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2011 11:57 - В образоването на клиента е силата: една от грешките на новoдошлите търговци
Автор: gatekeeper Категория: Бизнес   
Прочетен: 1481 Коментари: 0 Гласове:
2



 В България пазарът за търговия на дребно се раздвижи. Carrefour, Lidl и други големи вериги навлязоха на нашия пазар. Факт известен на всеки клиент. Раздвижването се случи не само по отношение на цените в посока надолу, но и по отношението на продуктите, които се предлагат в регалите на новооткритите магазини (LIDL HOT: Откриването на магазин във Варна 27.01). Вярвам, че за голяма част от потребителите собствените марки на новодошлите търговци като Alesto, Gibellini не са познати и се нуждаят от повече информация за тях.

Авторски материал: www.marketing-college.com

image

Темата на тази статия е образоването на клиента от страна на търговеца. Образоването под формата на адекватно и своевременно информиране на клиента относно свойствата на даден продукт, начина му на използване, качествата на марката му, прилежащия сервиз преди и след продажба. В този контекст характерът на "ни чут, ни видян", който определея природата на собствени марки на някои търговци към момента, може да бъдат спънка пред тяхното опазаряване.

Дискаунтърите, които се стремят постоянно да снижават оперативните си разходи, не инвестират достатъчно в просвещаване на своите клиенти. Да напишеш с дребен шрифт в брошурата си, а и дори да посветиш цяла страница на собствената си и нова за българия пазар марка, не е достатъчно, за да е направиш разпознаваема, разбираема и с това търсена. Ниската цена на подобен артикул привлича клиентопотока, но в крайна сметка търговецът продава "намаление", а не марката, която седи зад него. Вярно е, че рано или късно клиентът като кучето на Павлов ще разбере, че марка Х значи Периодично Намаление. Въпреки това, темата за образоването на клиента предлага потенциал, върху които новодошлите търговци могат да поработят.
Ще дам един добър пример, как Карфур като хипермаркет е формирал потребителското поведение в Китай.
image

Мястото е Шангхай, веригата Карфур. Едно от предизвикателствата за търговеца е било да въведе нови продукти на пазара. Примерът е вино. В Китай не е обичайно за масовия потребител да закупува бутилирано вино, което да консумира вкъщи. За да промени този потребителска нагласа, екипът на Карфур е започнал да просвещава клиента си чрез организирането на изложения на видовете вино, продавани в магазина. В рамките на изложенията клиентът е бил информиран по един достъпен и лесен начин относно видовете вина и това с какви ястия те могат да бъдат пити. Пазарните обстоятелства са били благоприятни към тогавашния момент за подобен тип маркетинг с поевтиняването на вина от Франция, Калифорния. Така, стъпка по стъпка клиентите на Карфур са открили, че всъщност обичат и предпочитат предлаганите в хипермаркета вина.

Авторски материал: www.marketing-college.com

Този пример на местна почва: В България Лидл предлага в асортимента си вина от  Калифорния, Южна Африка, Австралия.  Разбира се, подобни похвати като на Карфур в Китай не се прилагат към момента. Тяхното прилагане обаче би било шанс за търговеца да диференцира продуктова си категория, с което да създаде и конкурентно предимство.

Описаното по-горе ме кара да вярвам, че в образоването на клиента е силата, от която може да черпи успехи търговец стъпил на нашия пазар.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gatekeeper
Категория: Бизнес
Прочетен: 2009983
Постинги: 242
Коментари: 595
Гласове: 1427
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031