Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2011 14:22 - Смешно лиPти е? Хуморът и мястото му в рекламата
Автор: gatekeeper Категория: Бизнес   
Прочетен: 1491 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 12.02.2011 14:25


 Мястото на закачките и хуморът в рекламата се е променяло многократно пред десетилетията. Ако преди 50 години популярното изказване на Хопкинс: "Хора, не си купувайте от клоуни!" беше символ за отрицателните нагласи относно използването на хумор в рекламата, то днес картината е съвсем друга. В Западна Европа повече от 1/5 от рекламните спотове съдържат елементи на хумор. Фестивалът за рекламни клипове "Cannes Rolle" отчита нарастващ брой  забавни спотове получили награда последните години.

Материал от блога за маркетинг:
www.marketing-college.com


За фирмите рекламиращи свои продукти е основен въпросът, дали хуморът има място в рекламата. Притесненията се пораждат от т.н. ефект на вампира : Смешната  страна на клипа до такава степен привлича вниманието на аудиторията, че рекламното послание остава на заден план в сянка. Оспорвана е темата относно това дали хуморът с нещо спомага марката в клипа да бъде запомнена.

По учебник хуморът би следвало да се прилага в реклама за продукти с нисък риск, към които клиентът е заангажиран емоционално (бира).  Хуморът  не се препоръчва и за продукти нови на пазара, тъй като клиентът се нуждае от информация за тях.

Ново мета-изследване показва обаче точно обратното - хуморът в спотове за важни и обвързани с риск продукти има по-голям успех отколкото в клипове за продукти с нисък риск. Хуморът не създава чисто емоционална връзка с клиента: колкото по-интензивен е хуморът, толкова по-силно клиентите харесват марката и толкова по-здраво самата марка бива запомняна. Разпознаването и запаметяването на рекламните послания бива стимулирано благодарение на хумора.

Резултатите от различни изследвания обаче са противоречиви. Около 400 отделни фактора имат влияние върху успеха на една реклама базираща се на хумор. За това в зависимост от културата, ценностите, профила на аудиторията, използваните рекламни канали, продукта и неговата природа, решението за използването на хумор в даден рекламен спот трябва да бъде взето след сериозни проучвания.

Материал от блога за маркетинг:
www.marketing-college.com

Внимание: Каня Ви да участвате в кратко проучване на блога ми за играта Farmville (Фермата), което цели да регистрира, дали постоянните покани за участие от приятели Ви дразнят. Не се преследват комерсиални цели, резултатите ще се публикуват в блога. Farmville поканите ме дразнят:) а Вас? Споделете мнение с 3 клика!






Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gatekeeper
Категория: Бизнес
Прочетен: 2009966
Постинги: 242
Коментари: 595
Гласове: 1427
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031