Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2011 10:42 - Банани от бедните за бедните: Произходът на бананите за 69 ст. /кg
Автор: gatekeeper Категория: Бизнес   
Прочетен: 3628 Коментари: 6 Гласове:
2



 Обвиняват ги в нехуманни условия на труд, казват, че малки деца работят в плантациите им, а в същото време клиентът пазарува във техните супермаркети, но на другия край на света. Непрозрачността, скритата информация и множеството вплетени организационни единици в структурата на супермаркетите не позволяват на крайния потребител, българина, да разбере, откъде и кой всъщност отглежда "изгодните банани".

Авторски материал от блога за маркетинг:
www.marketing-college.com


Пътят е обратно от регалите в супермаркетите, през логистичната система, големите пристанища на Европа и огромните 200 метрови кораби с хладилни камери до плантациите в Еквадор. Немско изследване от преди 2 години показва, че условията на работа в Еквадор в плантациите за банани са:

  • предизвикващи болки в крайниците, затруднено дишане в следствие на употребата на пестициди
  • работен ден с продължителност  над 12 часа
  • нехуманно отношение и незачитане на договорните права
  • изключително ниско заплащане
  • квадрилите (екипи от 4 човека за събиране на банани) получават заплащане за доставено количество, а  заради разходни причини екипът им често е съставен от трима човека, което допълнително провокира стрес за постигане на резултати.

Подобно картина може да бъде открита вероятно и в България, но каква е причината за това?

image

Отговорът е агресивната ценова политика на големите вериги супермаркети. Всяка седмица Лидл, Алди и други вериги като Метро, Реве, Едека определят референтна цена за продажбата на банани. Тази цена е ниска, за да могат клиентите да бъдат съблазнени от изгодната оферта. Цените са изгодни, но в същото време те са основното оръжие на разразилата се през последните години ценова война, която поражда неизмерим натиск в целия канал от производителя до супермаркета. С пазарната си мощ (породена от концентрацията на пазара) споменатите вериги диктуват цените на доставчиците, които от своя страна пренасят ценови натиск към техните доставчици и плантациите. Най-голямото бреме се носи , разбира се, от обикновения работник в Еквадор или Коста Рика, а главните виновници за това са супермаркетите.

Търговският експерт Марита Вигертале е проучила в рамките на собствено изследване пътя на плодовете от плантациите в Еквадор до регалите в Германия.

Първата и стъпка е било запитване отправено към централите на големите търговски концерни. Запитването е целяло разкриване на техните основните доставчици. Никоя от описаните вериги не е дала отговор. Поради това експертът е поела по собствен път от контакти, свързвайки се с организации в Коста Рика и Еквадор.

image

Според резултатите от изследването пестицидите водят до оплаквания сред работниците от парене в очите, кървене от носа, изгаряне на кожата, гадене и повръщане. В банановите плантации на Еквадор работят над 30. 000 деца. Средната заплата е 75 цента на час. Доставчиците правят всичко възможно да възпрепятстват организирането на синдикати и структури, които да защитават интересите на работещите.

Авторски материал от блога за маркетинг:
www.marketing-college.com

Организациите работещи в защита на т.н. справедлива търговия* настояват клиентите да променят своите нагласи и потребителско поведение спрямо търговците. Чрез изискването на повече прозрачност и готовността за бойкот на някои продукти (банани с неизвестен произход и сертификат), описаната реалност може да бъде частично променена.

Банани от бедните за бедните. В България бананите започнаха да никнат по дърветата, когато някои от веригите обявиха цени от 69 ст./ кг, за да привлекат клиентите в магазина. Българите с оскъдни доходи се втурнаха към новооткритите филиали, пообиколиха конкурентите, за да намерят още по-изгодни предложения. В същото време някой еквадорианец от другия край на света пренася поредната чепка банани в среда на бедност не по различна от българската.

Внимание: Каня Ви да участвате в кратко проучване на блога ми за играта Farmville (Фермата), което цели да регистрира, дали постоянните покани за участие от приятели Ви дразнят. Не се преследват комерсиални цели, резултатите ще се публикуват в блога. Farmville поканите ме дразнят:) а Вас? Споделете мнение с 3 клика!

*Справедлива търговия e международно движение и организация от търговски мрежи дистрибутори на продукти произведени в бедните държави и разпространявани в икономически по-напредналите. Целта на тези организации е да подобрят трайно условията труд за членуващите производители и опазване на околната среда.




Гласувай:
2



1. анонимен - Средната заплата е 75 цента на час. Ами те са като в България
14.02.2011 10:53
Средната заплата е 75 цента на час. Ами те са като в България. Тук също много хора получават толкова
цитирай
2. apostapostoloff - България е на милион светлинни години
14.02.2011 11:00
от Еквадор. Българите са най- заможните европейци и е повече от глупаво под влияние на идиотските български медии те да бъдат сравнявани с някакви анамити и измекяри!

НИКОЙ в България не получава 75 цента на час! Средната работна заплата у нас е около 700 ЛЕВА, които имат покупателната възможност на близо 3000 долара.
цитирай
3. анонимен - минималната работна заплата е 240 лева, преди облагане с данъци
14.02.2011 11:07
минималната работна заплата е 240 лева, преди облагане с данъци
цитирай
4. gatekeeper - По-бедни са от нас
14.02.2011 11:12
По-бедни са от нас, но сме по-близо до тях отколкото до Естония.
цитирай
5. анонимен - от Еквадор. Българите са най- за...
14.02.2011 22:19
apostapostoloff написа:
от Еквадор. Българите са най- заможните европейци и е повече от глупаво под влияние на идиотските български медии те да бъдат сравнявани с някакви анамити и измекяри!

НИКОЙ в България не получава 75 цента на час! Средната работна заплата у нас е около 700 ЛЕВА, които имат покупателната възможност на близо 3000 долара.

Поредните глупости на господина.Това ,че в София ,ВАРНА и някои др. по големи градове има такава средна заплата не означава ,че това е валидно за цяла
БЪЛГАРИЯ. Но 700 лв. за тези градове е нищо .
цитирай
6. анонимен - Рiч Харвест - Продаж пестицидів і агрохімії в Україні
05.03.2012 11:28
<img>http://i077.radikal.ru/1203/50/5eb5ee1ee30d.jpg</img>

«Річ Харвест» в перекладі означає «щедрий урожай». Так ми вирішили назвати нашу компанію, бо саме щедрий урожай є запорукою благополуччя як сільськогосподарських підприємств і фермерів, так і держави.

Продаж пестицидів в Україні: «Річ Харвест» є партнером, а також ексклюзивним представником ТОВ «Франдеса» - виробника засобів захисту рослин в Республіці Білорусія. Завод «Франдеса» побудовано з дотриманням усіх необхідних сучасних вимог по забезпеченню високої ефективності препаратів і екологічної безпеки. Сучасне обладнання дозволяє виробляти різні препаративні форми пестицидів: концентрати емульсій, концентрати суспензій, водні розчини і водорозчинні концентрати.

<a href=http://richharvest.com.ua/ru/catalog/frandesa/herbicides/agroschit-max/>севооборот подсолнечник пшеница ячмень</a>

<a href=http://richharvest.com.ua/pesticides/weed-control/>заходи боротьби з бур'янами</a>

<a href=http://richharvest.com.ua/ru/>агрохимия в украине</a>

<a href=http://richharvest.com.ua/pesticides/weed-control/>запобіжні методи боротьби с бур'янами</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gatekeeper
Категория: Бизнес
Прочетен: 2012827
Постинги: 242
Коментари: 595
Гласове: 1427
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930