Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2010 17:08 - Имат ли супермаркетите лоялни клиенти?
Автор: gatekeeper Категория: Бизнес   
Прочетен: 1239 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 10.01.2011 02:22


 Едно  изследване на AC Nielsen показва, че над 70 процента от клиентите пазаруват от няколко конкурентни вериги в рамките на един месец. Обяснението е лесно - в днешния ден клиентите са атакувани с толкова много предложения, че в последствие те разпределят консумацията си между няколко различни магазина. С други думи, клиентите нямат "разходи" (финансови, морални, етични, емоционални и т.н.) да сменят единия супермаркет с друг.

И двете страни във връзката клиент-доставчик трябва да са удовлетворени  от отношението и неговата стойност. Ако удовлетвореността на клиента спада с времето и атративността на алтернативни предложения от други вериги расте, то вероятността лоялният клиент да се превърне е нелоялен е голяма. Изводът е, че двете ключови страни на лоялността са атрактивността на предложения от конкуренти и удовлетвореността, която предлага текущия "доставчик".
Супермаркетите не бива да опитват да задържат всеки клиент на всяка цена. Това дава и отправна точка за следните съждения:

  • програмите за лоялност като клиентски карти с отстъпки не бива да се впускат в раздаване на "големите подаръци" . (Реве в Германия раздаваше кухненска посуда преди 2 месеца, сега това го прави и Билла). Тоест инвестицията, която увеличава ползите, които клиентът ще загуби, сменяйки супермаркета, трябва да бъде съобразена с доходността на клиента. Раздаването на премии на всяка цена е загуба на време, ако клиентът е решил да сменя веригата, щом премиите спрат.
  • Кръстосаните продажби трябва да бъдат насочени към клиенти, които имат потенциала за дългосрочен времеви хоризонт за транзакции с определена верига. Дългосрочните клиенти, които реално потребяват, имат най-висока добавена стойност в отношнието клиент-супермаркет.
  • Клиентска реакция към маркетинговата инвестиция - програмите за лоялност трябва да бъдат насочени към клиенти с умерена склоност за отговор към даден стимул. Всички вериги се борят, за тези, които ще отворят най-дълбоко джобовете си в отговор на дадена промоция, рекламно послание и т.н. В такава среда, клиентите с умерена склонност за реакция към даден стимул са истинската "златна мина".
Авторски материал от: www.marketing-college.com
 



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gatekeeper
Категория: Бизнес
Прочетен: 2013963
Постинги: 242
Коментари: 595
Гласове: 1427
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930