Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2011 16:20 - Запей ми бакалино: Кога българските супермаркети ще издадат своите хитове
Автор: gatekeeper Категория: Бизнес   
Прочетен: 1121 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 09.01.2011 03:00


 След като улиците и конкретно стълбовете са окичен с рекламни пана и табелки на водещи и по-малко известни супермаркети (рекламна табелка на Лидл до тази на някой квартален магазин), възникна за мен въпросът, какви са алтернативните средства за реклама по машрута на дадена линия. Защо веригите си заглушават взаймно рекламни сигнали и къде е креативността?

Приятно бях изненадан, когато забелязах рекламен клип на Пени в автобусна линия на град Варна (Bus Tv), подход, който е алтернативен на рекламните пана по стълбове за осветление. Самият клип е като слайд презентация, показваща различни части от асортимента (напитки, био, и т.н.). Текстът: " Пени, пени, пени избери! Време и пари спести". Няма да коментирам самия клип, нискобюджетно изпълнение с послание: "Бързо и евтино". (Предлагам статията: Бързо и евтино, това ли искаме в супермаркетите? )

Кога българските супермаркети ще издадат своите първи хитове? Не се касае за ирония, това е практика, която е силно разпространена в западните страни. Рекламните песени преследват две основни цели: укрепване на ритейл маркатаи/или стимулиране на продажбите.

Ще дам няколко примера от Германия, където всяка по-голяма верига има не една, а няколко песни, с които са познати на своите клиенти:

  • Едека - най-голимият търговец на бързообортни стоки в Германия с оборот на цялата група от 42 милиарда евро. Рекламната песен представена в статията слага акцент върху фирмената култура на веригата,  предлаганите от тях стоки, подбора и качеството им, здравословния характер на артикулите, разликите им от конкуренцията. Водещо послание: " Ние обичаме хранителните продукти". В съзнанието ми изниква образа на веригата Пикадили, която може да ползва клипа като базисен за своя реклама.Рекламна песен Едека (youtube)
  • Кауфланд - позната верига на нашия пазар с големия си асортимент и гаранцията за ниски цени. В представената песен не се спомената и една дума за ниски цени. Акцентът е качеството на обслужване, сърдечността и готовността за помощ, с която екипът на Кауфланд третира своите клиенти. Песента представя персонала като компетентен и приятелки настроен.  Водещ мотив: " Една странa - твоя свят, в който всеки един човек е важен". Забелязва се коренно различното послание от това на Едека.
    Рекламна песен Кауфланд (youtube)

Песните имат добро звучене близко по стил на поп музиката. Интересното е, че повечето потребители оценяват песните с негативен знак, което поставя под въпрос избрания стил, темпо, ритъм и послние на музиката.

image

Въпреки това,  сме свидетели на едно рекламно средство, което може  да намери почва и на българския пазар. Не само производители, но търговци могат да извлекат ползи от това.

Очаквайте в блога: Музиката в магазина и нейните странични ефекти: от джоба на клиента до неговото настроение.

Авторски материал: www.marketing-college.com




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gatekeeper
Категория: Бизнес
Прочетен: 2013011
Постинги: 242
Коментари: 595
Гласове: 1427
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930